Ady és kora

TÁJÉKOZTATÓ  AZ ADY ÉS KORA C. KREATÍV MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ ELSŐ FORDULÓJÁNAK EREDMÉNYÉRŐL

 

Kedves Kollégák! Kedves Versenyzők!

Köszönjük a verseny első, levelező fordulójába beérkező munkákat, melyek alapján az alábbi csapatok jutottak be a március 26-i döntőbe. A sorrend nem rangsort jelöl.

A FÖLDBE FÚLT EPREK (Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola, felkészítő tanár: Dr. Tóth-Kovácsné Holler Anett)

GYURMAENDRÉK (Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő: Csókás Kinga)

HOLNAP (Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája, felkészítő tanár: Balaton Ágnes)  

IFJÚ SZÍVEK (Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája, felkészítő tanár: Filvig Ágnes)

LÉDA ÉS A TÖBBIEK (Kalocsai Szent István Gimnázium, 9.C, felkészítő tanár: Petrás Éva)

rADYrok (Kalocsai Szent István Gimnázium, 9.B, felkészítő tanár: Petróczki Mária)

ADYdas (Kalocsai Szent István Gimnázium, 9.B, felkészítő tanár: Petróczki Mária)

A szóbeli döntő menetéről részletes tájékoztatást küldünk a felkészítő tanároknak 2020. március 18-ig.

További sikeres felkészülést kívánunk!

A Kalocsai Szent István Gimnázium humán munkaközössége

 

Versenyfelhívás

 

A Kalocsai Szent István Gimnázium humán munkaközössége kreatív művelődéstörténeti csapatversenyt hirdet Ady Endre emlékére Ady és kora címmel

 

A verseny céljaa 100 éve elhunyt Ady Endre magyar költő emlékének ápolása.

A kreatív irodalmi versenylehetőséget ad az írásban tehetséges fiataloknak a bemutatkozásra. Az iskolai tantárgyversenyekkel szemben itt elsősorban a kreativitásra és az íráskészségre kerül a hangsúly. A verseny pedagógiai célja: a diákok irodalom iránti érdeklődésének felkeltése, a tehetséges tanulók fejlesztése, a diákok irodalmi, művelődéstörténeti ismereteinek bővítése. A verseny levelező fordulója során az informatikai és kommunikációs technikai eszközök használatával fejlődik a tanulók digitális kompetenciája is.

A verseny témája:Ady Endre és kora – a szerző válogatott alkotásainak és a megadott szakirodalomnak tükrében.

A jelentkezés feltételei:a versenyre az általános iskolák 7-8. és a középiskolák 9. évfolyamos diákjaiból szerveződött 3-4 fős csapatokat várunk (vegyes évfolyamokból alakult csapatok jelentkezését is elfogadjuk).

A nevezés módja: a mellékelt nevezési lapot elektronikusan (aláírva és szkennelve) kérjük visszaküldeni a petras.eva@index.hu címre. Nevezési díj nincs. A nevezés határideje: 2020. február 14.

 

 

A verseny lebonyolítása:a verseny egy levelező és egy szóbeli fordulóból áll.

Az első, levelező forduló feladata:egy szabadon választott Ady-vers bemutatása úgy, ahogy kedvetek tartja: szavaljátok el, dramatizáljátok, zenésítsétek meg, rappeljétek el, vagy csak egyszerűen mondjátok el, milyen érzéseket vált ki belőletek! Mindezt vegyétek fel videóra és az elkészült, maximum 3 perces felvételt küldjétek el nekünk a megadott e-mail címre!

A megoldásokban saját alkotást, önállóan megfogalmazott gondolatokat, stb. várunk. Bekül-dési határidő: 2020. február 24.

A döntőbe jutott csapatok nevét 2020. március 6-án hozzuk nyilvánosságra honlapunkon, illetve e-mailben juttatjuk el a felkészítő tanárokhoz. A csapatok a levelező fordulóban megszerzett pontjaikat viszik magukkal a szóbeli döntőbe.

 

A második, szóbeli forduló (döntő) időpontja: 2020. március 26., csütörtök, 3-5. tanítási óra (9.45 - kb. 12.20). Helyszíne: Kalocsai Szent István Gimnázium díszterme (Kalocsa, Hunyadi u. 23-25.)

A zsűri tagjai: Budai Viktória ( művészettörténész,  a Schöffer Gyűjtemény vezetője), Dr. Deákné Tóth Veronika ( ny. tanár,  Kalocsai Szent István Gimnázium), és Torgyik Tamás (tanár, Kalocsai Szent István Gimnázium)

A verseny a 3. tanítási órában, rendhagyó irodalomórával kezdődik, melynek keretében Budai Viktória Szimbolizmus és szecesszió címmel tart előadást.  

Ismeretanyag,a felkészüléshez felhasználható irodalom:

  • Ady Endre alábbi versei: A fekete zongora,  A föl-földobott kő; A magyar Ugaron; A Sion-hegy alatt; A Tisza-parton; Az eltévedt lovas; De ha mégis?; Elbocsátó, szép üzenet; Emlékezés egy nyár-éjszakára; Góg és Magóg fia vagyok én; Harc a Nagyúrral, Héja-nász az avaron; Lédával a bálban; Őrizem a szemed; Páris, az én Bakonyom; Párisban járt az Ősz; Sem utódja, se, boldog őse…; Új vizeken járok;

A költemények elektronikusan, aMagyar Elektronikus Könyvtár honlapján isolvashatóak: https://mek.oszk.hu

A forduló feladattípusai: totó a korszak művelődéstörténetéhez, a szakirodalomhoz kapcsolódóan;  versfelismerés; a megnevezett Ady-versekhez kötődő kreatív írásgyakorlatok (pl. rím- és ritmusjátékok, szövegalkotás megadott szavakkal, stb.); rövid érvelő szöveg alkotása (műelemzés, ünnepi beszéd); képi ábrázolás (illusztráció); dramatizálás. 

 

A verseny eredményhirdetésére a szóbeli döntő végeztével kerül sor. A döntőn a szervezők a következő díjakat osztják ki:

  • emléklap a versenyen részt vevő minden diáknak;
  • emléklap minden felkészítő tanárnak;
  • oklevél és könyvutalvány a helyezett csapatoknak.

 

                             Jó felkészülést és sikeres munkát kívánunk, a szervezők nevében!

Jelentkezési lap

Hozzájáruló nyilatkozat

Pályázatok

Fenntartó

Bajai Tankerületi Központ

Tankerületi igazgató: Sárosi Magdolna

6500 Baja, Kenderes út 5-7.

Közösségi oldalaink

Kövess minket facebookon is!

Kapcsolat

Kalocsai Szent István Gimnázium

6300 Kalocsa, Hunyadi János u. 23-25.

Intézményvezető: 06-78-461-412

Intézményvezető-helyettes: 06-78-466-824

Titkárság: 06-78-462-660

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.